Saturday, November 27, 2010

Bisnes saya ni HALAL atau HARAM??

Salam Satu Malaysia!

Recently, i have a caller from Terengganu. She asked about status halal haram company dan bisnes ini kerana ada membaca blog-blog dan website yang mempertikaikan bisnes ni. Thankz for asking me!

Okey! Then bila saya membaca balik blog-blog mereka dengan komen2 yang ada, rasa sedikit hairan.Hmm....
Saya selalu sangat mendengar tentang halal or haram yang dibuat2 fatwanya oleh orang2 yang tidak berkenaan.
  
Didalam satu laman web yang terkenal di Malaysia ini iaitu zaharuddin.net pernah membincangkan isu ini.
Dalam blog tersebut, beliau menyatakan ayat ini

” Maaf, saya tiada info tentang Hai-o samada plan mahupun produknya, cuma apa yang saya tahu, syarikatnya memang besar dan tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur dan syarikat ini bukanlah syarikat patuh syariah..”




penyataan ini dibuat pada tahun 2007

..
.
.
.
.
dan saya, SAID SAIFUL yang masih sedar tentang halal dan haram dan juga memikirkan keberkatan rezeki saya, telah menyiasat sendiri tentang isu ini..dan kami mendapati Security Comission telah mengeluarkan 
SENARAI SEKURITI PATUH SYARIAH!!
ini buktinya..........

KLIK UNTUK BESARKAN SAIZ!


Updated: 30 Mei 2010

Lihat sendiri syarikat kami telah tersenarai dalam SEKURITI PATUH SYARIAH!!

Bila tersenarai, kita sendiri tahu bahawa:

Barang yang dijual HALAL!
Sistem yang dijalankan HALAL!
Kadar keuntungan telah DIPERIKSA!
Tiada sebarang KES!!
Bebas dari Arak dan Perjudian!!

dan dalam berjuta2 syarikat MLM di Malaysia, hanya kurang dari 5 company yang tersenarai, better anda check sendiri. Anda juga patut check tempat kerja anda ada tak PATUH SYARIAH!!

Untuk pengetahuan anda, Majlis Syariah sangat memgambil berat tentang company ini kerana 99% usahawan di dalam syarikat ini adalah usahawan ISLAM!!


Harap semua persoalan terjawab!! Okey! Sama2 kita mencari rezeki yang halal!


.
.
.
dulu pernah mak pesan masa saya keje makan gaji:

"Kalu kerja 8pg-5ptg tu, mesti tepat waktunya, jangan keluar sesuka hati walaupun seminit, kerana jika kita melanggar waktu walaupun seminit tanpa alasan dan kebenaran, ia dikira HARAM!! Bila gaji jadi haram, masuk pula ke daging, tau-tau jelah kan... Mak baru dgr ceramah dlm radio td!"


renung2kan..dan selamat beramal!! hehe!

3 comments:

LaZYRDe said...

thanks for da info...semakin yakin...hehe...

Asfiza said...

jgn suke2 nak menghalal haramkan rezeki.. Makan gaji pun, kalo asek mengulor.. fb.. ym.. skyp.. tu pun dah kire HARAM, sbb tak penuhi syarat yg dh janji ngan syarikat nak keje betul2 from 8 - 5... yg penting, Allah dah kata 9/10 punca rezeki dtg dpd perniagaan.. sape la kita umat manusia ya kerdil nie nak mempertikaikan nyer.. ini sunnah nabi nie.. takkan nak kawin 4 jek, ikut snnah nabi.. yg lain ignore.. ye dakk...???? betul kata said, fikir2 kan lah.. dan selamat beramal.. for all usahawan Hai-O di luar sana, jgn was2 pada apa yg kita usahakan.. terus kita ke puncak kejayaan..!!!! ;D -salam-

Said Saiful Fazli said...

Terima Kasih eliza atas komen,

Mungkin sesuatu eliza masih tidak faham dalam network marketing ini.
Saya sangat memahami dan secara ikhlas kami TIDAK menjalankan perniagaan penipuan.

Setahun saya dalam bidang ini, baru saya faham tentang network marketing. Yang diheboh2 memang keburukan sahaja tapi kebaikannya hanya kami usahawan yang tahu.

Jika masih tidak berpuashati tentang sistem, boleh hantarkan cdangan untuk gubal SEKURITI PATUT SYARIAH.

Tentang sifat2 orang MLM tadi saudari, jangan disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga.harap saudari faham...

anda masih tidak percaya pada panel2 sekuriti patuh syariah? terserah... panel2 lebih berilmu... tanya pada mereka..

..........